De tien argumenten

De 10 argumenten

Fietsen is gezond, dat weten we allemaal. Toch willen we dit graag nog even aan je bewijzen. Daarom heeft de BOVAG 10 argumenten opgesteld voor het gebruiken van je fiets in plaats van je auto. BOVAG heeft daarvoor de handen ineen geslagen met onder andere de fietsersbond en het instituut voor Duurzame Mobiliteit, en daar is het volgende uitgekomen:

Argument 1 : Je wordt fitter

Wist je dat je fitheid 13% verhoogt door regelmatig op je tweewieler te stappen? Wanneer je een werknemer bent die met de fiets naar het werk gaat, dan is je fitheidsniveau vergelijkbaar met dat van iemand die vijf jaar jonger is. Fiets je regelmatig? Dan kun je zelfs 10 jaar van je leeftijd aftrekken qua fitheidslevel. Momenteel rijdt reeds 25% van de werknemers op de fiets naar het werk. Van deze 25% behaalt een kwart de dagelijks beweegnorm al door alléén maar naar het werk te fietsen. Dat is toch ideaal?

Argument 2 : Je blijft netjes op gewicht

Dagelijks 30 minuten bewegen zou eigenlijk iedereen moeten doen. Wanneer je een half uurtje fietst met een gemiddelde snelheid van 18km/u, verbrandt dat 150 kcal méér dan wanneer je stil zit. Fietsen verbrandt dus veel extra calorieën en is dus ideaal voor mensen die willen afvallen. Omdat Nederland een echt fietsland is, is het overgewicht hier een stuk lager dan in andere landen. Dat is iets om trots op te zijn.

Argument 3 : Minder vaak ziek

Fietsen is een sport waarbij vele spieren worden gebruikt en ook de bloedsomloop en ademhaling worden gestimuleerd. Fietsers zijn minder vaak ziek en verzuimen dus minder vaak op het werk. Deze besparing in verzuimkosten is ruim 27 miljoen euro! Er zijn verschillende ziektes die minder vaak voorkomen bij fietsers, bijvoorbeeld hart- en vaatziektes en borstkanker. Als je regelmatig op de fiets stapt, dan neemt de kans op vroegtijdig sterven met bijna 40% af.

Argument 4 : Het laat je beter voelen

Fietsen is natuurlijk goed voor je lijf, maar het is ook goed voor je hoofd. Het is bewezen dat fietsen je beter doet voelen. Het is een soort natuurlijk anti-depressie middeltje. Hoe meer je beweegt, hoe minder kans je hebt op een depressie, burn out en dergelijke psychische klachten.

Argument 5 : Schone lucht

Wanneer mensen vaker de auto laten staan en op de fiets stappen, dan heeft dit een zeer positief effect op het terugdringen van luchtverontreiniging. Het fijne stof en de uitlaatgassen uit auto's zijn namelijk schadelijk voor de longen, en door deze uitstoot te verlagen, creëren we met z'n allen een schonere lucht in onze omgeving.

Argument 6 : Terugdringen van geluidsoverlast

Geluidsoverlast door auto's en openbaar vervoer kan sterk worden teruggedrongen door vaker gebruik te maken van de fiets. De fiets is namelijk helemaal stil!

Argument 7 : Fietsen is heel erg eenvoudig en goedkoop

Bijna iedereen kan fietsen. En daarbij is het ook nog eens heel erg goedkoop. Na de eenmalige aanschaf van een fiets kun je jezelf eenvoudig verplaatsen met de tweewieler. Een auto kost al snel tussen de 3000 en 9000 euro per jaar, uitgaande van een gemiddelde jaarkilometrage.

Argument 8 : Fietsen bespaart geld in verschillende sectoren

Mensen die fietsen zijn over het algemeen een stuk gezonder dan mensen die niet fietsen. Er wordt dus flink bespaard in de gezondheidszorg. Ook in de infrastructuur kunnen kosten worden bespaard als meer mensen op de fiets stappen.

Argument 9 : Betere bereikbaarheid

Over het algemeen heb je op korte afstanden een betere bereikbaarheid met je fiets. Je hebt geen last van éénrichting straten en je hebt nauwelijks last van oponthoud op de weg. Daarnaast kun je met een fiets veelal een stuk dichterbij parkeren dan met een auto, en betaal je geen parkeerkosten.

Argument 10 : Minder broeikasgassen uitstoot

Wist je dat je met 4 kilometer fietsen in plaats van met de auto rijden, één kilo CO2 uitstoot bespaart? Je bespaart ook één kilo CO2 wanneer je 8 kilometer fietst in plaats van de bus te nemen, of 16 km fietst in plaats van de bromfiets te nemen.

 

Terug naar overzicht