Fietsen is gezond!

Dat fietsen gezond is, wist je waarschijnlijk al. Beweging is van uitermate groot belang om het lichaam gezond te houden, en fietsen is een excellente manier om deze gezondheid te “onderhouden”. Bijna iedereen is in het bezit van een fiets en nagenoeg iedereen weet hoe hij/zij moet fietsen. Het is dus een laagdrempelige manier om van gezondheidsvoordelen te profiteren, zonder dat er dure sport abonnementen aan te pas komen.

Diabetes, overgewicht en depressie

Er zijn verschillende (mentale) ziektes die minder worden of worden voorkomen wanneer je regelmatig op de tweewieler stapt om een stukje te gaan fietsen. Zo zijn hart- en bloedvaten een stuk gezonder bij een fietser, omdat de samenstelling van het bloed en de stroming van het bloed worden verbeterd. Tevens is het bewezen dat de bloedvaten flexibeler worden en dat vaatwanden erop vooruit gaan. Ook ziektes als diabetes type 2 zijn een groeiend probleem in de samenleving. Dit komt door overgewicht, en dit kan worden voorkomen door regelmatig te bewegen. Verder helpt fietsen ook om stress en depressies te verminderen / voorkomen. Door te sporten komt namelijk endorfine vrij, en dit maakt je happy. Meer informatie hierover vindt u op het Lijnfijn portaal.

Fietsen in je levensstijl inbouwen

We kunnen het ons voorstellen dat niet iedereen de tijd en zin heeft om fanatiek te gaan wielrennen. Maar er is goed nieuws: om van de gezondheidsvoordelen van fietsen te genieten, hoef je slechts een half uurtje per dag te fietsen. Wanneer je moeite hebt om fietsen in je dagelijks leven in te passen, dan kun je bijvoorbeeld beginnen met fietsen naar de supermarkt, fietsen naar je werk of als fietsend naar een vriend(in) in het dorp of de stad. Ook is het leuk om bijvoorbeeld op een mooie zaterdag de fiets te pakken en gezellig een terras te bezoeken. Zo combineer je het gezonde met het gezellige, waardoor je eerder geneigd bent om op de fiets te stappen.