Veilig fietsen

Als fietser ben je eigenlijk altijd een van de zwakste schakels in het verkeer. Meestal zijn er fietspaden, maar dit is ook niet altijd het geval. Op de weg zijn talloze voertuigen die lang je heen zoeven, met als gevolg dat je best kwetsbaar bent op je tweewieler. Veiligheid is dus van onmetelijk belang. Er zijn verschillende manieren waarop je de veiligheid kunt waarborgen wanneer je op de fiets zit. Hier vertellen we graag meer over.

Veilig fietsen – tips

Hoewel we het andere verkeer niet kunnen beïnvloeden, zijn er wel enkele tips waarmee je goed zichtbaar en veilig kunt fietsen. Zo is het allereerst van belang om overal waar mogelijk gebruik te maken van het fietspad. Dat klinkt logisch, maar het gebeurt nog te vaak dat fietsers op de rijbaan rijden omdat dit korter of handiger is. Het is ook meteen erg gevaarlijk. Verder is het van belang om een helm te dragen wanneer je bijvoorbeeld mountainbiket of wielrent. Dit gaat namelijk een stuk sneller dan een gemiddelde fiets, waardoor je dus ook meer kans loopt op een valpartij.

Goede verlichting

Wanneer het donker is, dan is het van groot belang om goed zichtbare reflectors en/of verlichting te dragen. Zorg er dus altijd voor dat de verlichting van je fiets goed werkt, en voorzie jezelf eventueel van reflecterende armbanden of lichtgevende led armbanden die je om je bovenarm kunt binden. Zodoende ben je beter zichtbaar voor ander verkeer.

Goed kijken

Wanneer je voorrang hebt, dan wil dat niet zeggen dat je dit ook krijgt. Aangezien jij de zwakste schakel bent, is het handig om extra goed op te letten en te remmen bij kruispunten, ook al heb jij eigenlijk voorrang.