Zoektocht naar e-bike

Zoektocht naar E-bike

Een elektrische fiets of een elektrische fiets kiezen is niet erg makkelijk. Er zijn veel merken en er is heel erg veel keuze. De juiste elektrische fiets kiezen is een secuur werkje maar wel erg leuk om te doen. Met name het begin waarin de keuze in elektrische fietsen nog reusachtig is maakt het wel eens onoverzichtelijk. Door middel van juiste voorlichting hopen we je een eind op weg te kunnen helpen. Je wilt toch namelijk aangenaam kunnen genieten van een fiets die precies goed voor je is, maar tegelijk er niet teveel voor betalen.

De argumenten

Waarom wil je een elektrische fiets? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Is het alleen voor in het dorp of de stad en binnen een straal van 10 of 20 kilometer? Deze vraag hangt namelijk nauw samen met de keuze voor de juiste accu. Er zijn accu’s voor elektrische fietsen tot wel 120 kilometer. Maar neem je met minder genoegen dan kan dat al snel honderden euro’s schelen. Dit blijkt uit het concept wat Gazelle voorstelt waarbij je kunt kiezen uit een bronzen, zilveren of gouden accu. Met elke klasse verandert de actieradius maar ook de prijs.

Elektrische fietsen worden gekocht om verschillende redenen:

Ik moet elke dag 15 kilometer naar school, heen en weer. Misschien ging vroeger iedereen door weer en wind op de fiets naar school maar ik zie nu al diezelfde vijftigers in dikke auto’s rijden.

Of gewoon voor woon werkverkeer:

Ik wil de auto laten staan, in beweging komen en op de fiets naar het werk

Maar ook gezondheid kan ook een reden zijn:

Door kortademigheid kan ik niet meer zo lang fietsen, een duwtje in de rug kan ik goed gebruiken.
Door mijn reuma heb ik 16 jaar al niet meer gefietst maar nu met de elektrische fiets kan ik eindelijk weer de weg op.

Dus heb je voor jezelf duidelijk hoeveel en hoe vaak je (wilt) gaan fietsen? Dat is dan in elk al geval al een belangrijk uitgangspunt voor de keuze voor uw elektrische fiets.

De merken

Allereerst komt er natuurlijk de vraag op tafel “met welk merk te beginnen?” en “hoe zit het met de kwaliteit?” De bekendste merken die in Nederland die geleverd worden zijn hieronder vermeld. Inclusief een vooroordeel zoals die over de fietsen bestaan:

  • Flyer: heel erg lelijk maar super degelijk en betrouwbaar
  • Giant: internationaal, modieus, betrouwbaar<
  • Batavus: verschilt per model maar toch zeker wel enkele topmodellen
  • Sparta: de uitvinder van de elektrische fiets
  • Gazelle: 10 jaar te laat in de markt gestapt, opstartproblemen gehad maar komt nu met mooie fietsen
  • MultiCycle: Whou! Mooi en lichtgewicht Auw! Mn portemonnee
  • Koga Myata: Eens een Koga, altijd een Koga
  • Bikkel
  • Sachs
  • Trek
  • Merkloos (Aldi Elektrische Fiets/ Halfords of elke andere discounter): hier willen we geen woorden aan kwijt.

Wil je onafhankelijke ervaringen dan kunt je eens op de site van Kassa kijken. Maar let wel op dat daar vaak alleen de negatieve verhalen vermeld staan. Een forum wordt vaak niet gebruikt om een product de hemel in te prijzen. Neem het dus met een korreltje zout en onthou alleen de essentie van het verhaal.

Wil je meer algemene informatie over de werking van een elektrische fiets dan begin je natuurlijk bij wikipedia. Maar alleen als je graag van technische informatie houdt. Het artikel gaat namelijk al snel de diepte in wat betreft technische specificaties.

Een uitgebreide test is uitgevoerd door de Telegraaf in samenwerking met de consumentenbond. Deze heeft 17 elektrische fietsen getest. Deze is ook online te vinden, maar het gaat hier wel om 2010 modellen.

Ook op de website van de fietsersbond vind je wat beperkte informatie maar de tips en opmerkingen zijn wel heel praktisch van aard. Met name het rare effect over de aanschaf van een nieuwe auto bij de aanschaf van een elektrische fiets doet ons glimlachen. En direct een wenk om goed op te letten bij het gewicht van de elektrische fiets.

Op de site van de ANWB willen ze ook iets vertellen over elektrische fietsen maar dat is zo’n vervelend saai verhaal dat we het niet aanraden om te lezen.

De Accu

Accu Inhoud

De accu van een elektrische fiets is te vergelijken met een benzine tank. Zo heeft de Giant Twist double power dus eigenlijk twee van de benzine tanks. Het aantal watt/uur geeft aan hoe groot de  benzinetank is Om je een voorbeeld te geven: een accu van 7 Ampère x 36 Volt = 252 Wattuur en een accu van 10 Ampère x 36 Volt = 360 Wattuur de verschillen kunnen dus behoorlijk hoog oplopen. Maar het aantal wattuur zegt nog niks over hoe zuinig de fiets met dat aantal wattuur omgaat. Als een fiets met slechte banden wordt afgemonteerd kan de actieradius wel 20 km verschillen. Voor de accu scheelt een borsteloze motor of met koolborstels ook een hele hoop voor de accu.

  • Dus hoe hoger het aantal wattuur hoe hoger de inhoud van de “benzinetank”
  • Een slechte motor verlaagd de actieradius
  • Er zijn speciale banden voor elektrische fietsen met een lage rolweerstand, zorg ervoor de de banden altijd goed opgepomp zijn. Het liefst elke keer voordat je vertrekt!
  • Hoe minder standen en instelmogelijkheden hoe minder nauwkeurig je de ondersteuning in kan stellen. Een uitgebreid programma of instel mogelijkheden kan dus een pre zijn als je niet altijd even goed uitkomt met uw actieradius van uw elektrische fiets.

Accu plaatsing

Stopcontact

Tot nog toe worden de accu’s van de fietsen op een aantal verschillende plaatsen weggewerkt. zo hebben we de bekende versie onder de bagagedrager, die in de buis van het frame, op de buis van het frame aan, en aan de zijkant van de bagagedrager.

Er is geen goed of fout wat betreft de plaats van een accu bij een elektrische fiets. Het hangt ervan af hoe je de fiets gebruikt.Maar het belangrijkste is: heeft uw fietsenstalling een stopcontact of niet. Als deze niet aanwezig is dan gaat het hele verhaal van een vaste accu in buis direct al niet door. Je hebt dan een verwijderbare accu nodig.

Woon je in een luxe appartement met gemeenschappelijk ruimte, seniorencomplex, verpleeghuis of bejaardentehuis dan kan er heel wat geruzie zijn over een goede plaats voor het opladen van de fiets. Eerst was het de scootmobiel, nu komen deze fantastische elektrische fietsen er ook nog bij! Let er dus op dat als er al een stopcontact aanwezig is, dat je er ook gebruik van mag en kunt maken. Anders ben je ook aangewezen op een verwijderbare accu.

Stabiliteit

Vind je het eng om te fietsen, val je snel, en/of ben je slecht ter been? Neem dan geen accu achterop. Een accu in de buis fietst veel stabieler. Dit komt omdat de accu laag bij de grond ligt waardoor het zwaartepunt van de fiets zich positief verplaatst. Een accu achterop is voor iedereen die zich frank en vrij op de fiets voelt geen enkel probleem. Neemt je de elektrische fiets mee met de auto? Check dan hoeveel gewicht uw fietsendrager kan hanteren. Je zou niet graag proefondervindelijk vast willen stellen dat uw fietsendrager niet geschikt is voor uw elektrische fietsen. En geloof het of niet maar in sommige gevallen gaat het gewicht van de fiets zelfs zo’n belangrijke rol spelen dat de nieuwbakken eigenaren tot de conclusie komen dat een nieuwe auto gewenst is.

Soorten

Eerst het slechte nieuws; op individueel fiets/ model niveau valt er niet veel over een accu te vertellen. Behalve de algemene soort hangt de kwaliteit erg af van de producent  van de accu, de gebruikte grondstoffen, productiekwaliteit. Verder is het bijna niet bekend welke variant er gebruikt is en hoe deze is opgebouwd. Op algemeen niveau valt er al meer over een accu te vertellen. Van oud naar nieuw:

Nikkel Cadmium (NiCd)

Deze accu wordt nu niet veel meer gebruikt. Maar voor de volledigheid hier wat informatie over dit type accu:

Voordelen:

  • Degelijk
  • Goedkoop
  • Makkelijk verkijgbaar
  • Hoge vermogensopname
  • Hoge energiedichtheid (afmeting vs aantal wattuur)
  • ca 750 oplading (-/+250)

Nadelen:

  • Milieuvervuilend
  • Snelladen bij lage temperatuur is schadelijk
  • Snelladen van een accu die ca 6 maanden niet is gebruikt is schadelijk
  • Diepontladen tot onder 1V per cel is schadelijk (polariteitswissel)
  • Snelladen onder de 5 graden of van accu´s die langer dan 6 maanden zijn opgeslagen is schadelijk.

Nikkel Metaal Hydride accu (NiMh)

  • Bestand tegen sterk wisselende vermogensafgifte;
  • hoge energiedichtheid;
  • Goed verkijgbaar

Lithium-Ion (Li-Ion)Polymeer accu

Voordelen

  • Hoogste energiedichtheid, op de lithium-ionpolymeeraccu na.
  • Geringe zelfontlading
  • Geen geheugeneffect
  • Hoog vermogen
  • Milieuvriendelijker dan andere batterijen.
  • Lange levensduur.

Nadelen:

  • Hoge kostprijs.

Lithium Polymeer accu

Een variant van de hierboven genoemde accu met dezelfde voordelen. Een uitstekende accu dus. Maar met als nadelen dat je alleen altijd en alleen de meegeleverde oplader gebruikt. Bij een verkeerde lader kan de accu in de brand vliegen. Daarnaast altijd opladen als de accu leeg is, nooit leeg wegzetten, dan riskeer je diepte ontlading met als gevolg onherstelbare schade

Waarom al deze informatie? Om je er op te wijzen dat er heel veel verschil is in de soorten batterijen en dat je ALTIJD de handleiding van de fiets moet lezen hoe je om moet gaan met de batterij. Ook als de fietsenmaker of fietsendealer je uitleg geeft over het gebruik van de fiets, lees je voor de zekerheid nog de handleiding na. Lees je tegenstrijdigheden met wat je hebt heeft gehoord, dan ga je terug en lees je samen de handleiding nog eens door. Desnoord bel je met de fabrikant. Waarom deze waarschuwing: omdat heel veel mensen eigenwijs zijn en handelen naar wat ze denken te weten of wat ze eens gehoord of menen gehoord te hebben.

Daarom zijn wij ook zo’n fan van het ION systeem van de fietsen van de Accel Groep. Sparta, Batavus, Koga Myata: deze fietsen moeten ALTIJD aan de lader. De batterij en de lader bepalen samen zelf wel wat goed is! Meer weten kijk hier eens bij de ION club.

Hoe ver?

Dit hangt o.a. af van je gewicht. Hoe meer de fiets moet ondersteunen hoe sneller de accu leeg gaat en hoe minder kilometers je kunt rijden in vergelijking met iemand die lichter is. Dan begrijp je ook dat als er veel tegenwind is of als je in heuvelachtig of bergachtig terrein je fietsroute rijdt, de accu sneller leeg zal zijn dan wanneer je met de wind mee op een vlakke weg of heuveltje af rijd. De folders, het internet en de verkopers zullen het dus ook altijd over een gemiddelde actieradius hebben. Deze kan dus wel fors afwijken van wat je daadwerkelijk haalt met de fiets.

Terug naar overzicht