Fiets winterklaar maken

Zit het fietsseizoen er weer op? Dan is het handig om je stalen ros even goed te poetsen en winterklaar te maken, zodat je het volgende seizoen weer vlug van start kunt met je tweewieler. We zetten de stappen op een rijtje waarmee je je fiets op een gemakkelijke en overzichtelijke manier winterklaar kunt maken.

Begin met het frame

Het frame moet natuurlijk goed schoon zijn voordat je je fiets opbergt. Geen modderresten of andere troep, dus spuit je fiets bijvoorbeeld af met een tuinslag en poets het geheel na met een sopje. Gebruik geen schuursponsje, want daarmee beschadig je de lak. Laat het frame daarna goed drogen.

Bewegende delen

De ketting dient goed schoongemaakt te worden. Haal oude olie weg en zorg ervoor dat er geen zand meer tussen de schakels zit. Er bestaat een speciale ketting reiniger. Klik de module op je ketting en draai de ketting rond. De ketting gaat nu door een soort sopje heen, waardoor het ergste vuil eraf wordt gehaald. Tenslotte kun je de ketting nog nawrijven met een spons of doek. Als de ketting helemaal schoon is, dan kun je 'em insmeren met olie. Zorg er ook voor dat andere bewegende delen worden geolied: naven, trapas, balhoofd en pedalen bijvoorbeeld. Verder dien je de remmen en remblokjes te checken. Vertonen ze veel tekenen van slijtage? Vervangen!

Controleer de banden

Check het profiel van de banden. Bij een normale fiets is het van belang dat de banden nog profiel hebben voor de grip. Racefietsbanden hebben amper profiel, maar hierbij is het van belang dat de banden niet gaan rafelen. Anders dienen ze vervangen te worden.

Lampen

Verlichting is van groot belang 's winters. Het wordt immers vroeg donker, en dan is het belangrijk om goed gezien te worden op de fiets. Controleer de verlichting dus goed, en zorg ervoor dat het dynamo goed werkt. In het geval van een racefiets zonder dynamo: zorg voor volle batterijtjes (en voldoende reservebatterijen) zodat je de winter goed doorkomt.

Terug naar nieuwsoverzicht
Checklist veilig fietsen

Veilig fietsen is natuurlijk gedeeltelijk afhankelijk van je eigen inzet, maar ook van je fiets. Het is belangrijk om je fiets regelmatig te controleren om er zo voor te zorgen dat je veilig de weg op kunt met je tweewieler. Daarom hebben we de volgende checklist gemaakt die je kunt volgen om je fiets zo veilig moge...

Lees meer
Zoektocht naar e-bike

Een elektrische fiets of een elektrische fiets kiezen is niet erg makkelijk. Er zijn veel merken en er is heel erg veel keuze. De juiste elektrische fiets kiezen is een secuur werkje maar wel erg leuk om te doen. Met name het begin waarin de keuze in elektrische fietsen nog reusacht...

Lees meer
Wanneer fietsaccu vervangen?

De elektrische fiets wint in Nederland nog steeds elk jaar aan populariteit. In tegenstelling tot de niet-elektrische variant worden er al jaren meer e-bikes verkocht. Ondanks dat de e-bike in technisch opzicht steeds geavanceerder geworden is, blijft de accu...

Lees meer