Sportief op vakantie met je tweewieler? Steeds vaker gaan mensen op een fietsvakantie. Er is dan ook een drastische groei geconstateerd in dit soort vakanties over de afgelopen jaren. Als je nog nooit eerder op fietsvakantie bent geweest, dan is het handig om de onderstaande tips even door te lezen. Want het gaat toch wel even anders in zijn werk dan een gemiddelde vliegvakantie naar Spanje.
Belangrijk om te weten: Er zijn eigenlijk twee soorten fietsvakanties. Je kunt bepakt en bezakt op de fiets stappen en de fiets daadwerkelijk als vervoersmiddel gebruik om op je vakantieadres te komen. Sterker nog: vaak IS de fietsreis de vakantie. Dit is echter alleen weggelegd voor de échte die-hards. Wij gaan het hebben over de meest gekozen variant: de vakantie waar men fietsen huurt of fietsen meeneemt naar het vakantiehuis of bungalow.
Bepaal eerst welke fiets je gaat gebruiken op fietsvakantie. Ga je fietsen huren? In dat geval ligt nagenoeg de hele wereld voor je open. Neem je je eigen fiets(en) mee, dan zul je hoogstwaarschijnlijk kiezen voor een autovakantie. Dit maakt het vervoeren van fietsen namelijk een stuk gemakkelijker. Mocht je je eigen racefiets mee willen nemen en tóch ver weg willen gaan met het vliegtuig, dan dien je een fietskoffer voor het vliegtuig aan te schaffen. Houd hier dus rekening mee.
Dit moet bij een gewone vakantie natuurlijk ook worden bepaald, maar voor een fietsvakantie is dit nog belangrijker. Waar gaat de reis naartoe? Wanneer je op fietsvakantie gaat, dan zul je je vakantielocatie moeten aanpassen op je fiets skills. Het zou namelijk erg jammer zijn wanneer je in een zeer bergachtig gebied zit terwijl je nog nooit een berg op bent gefietst. Veel plezier zul je dan niet aan je fietsritten beleven. Kijk daarom goed naar de omgeving: is deze geschikt voor je?
Wanneer je je eigen fiets meeneemt, dan is een hotel niet de handigste manier van overnachten. Vaak kun je je fiets namelijk nergens kwijt, en waarschijnlijk voel je er ook niet zo veel voor om je geliefde tweewieler(s) buiten te laten staan. Een vakantiehuis boeken is in dit geval gewoon het gemakkelijkst. Je hebt ruimte om je fiets binnen te zetten, je hoeft geen rekening te houden met medebewoners, je hebt veel vrijheid en je hoeft nooit op tijd terug te zijn of op te staan voor bijvoorbeeld ontbijt en/of avondeten. Je hebt gewoon alles in eigen beheer. Dit maakt een vakantiehuis bijzonder geschikt voor een fietsvakantie.
Ook nog een mogelijkheid: een bed&breakfast. Dit is vaak toch een wat huiselijkere sfeer dan bijvoorbeeld een hotel, en de kans is groot dat je je fiets gemakkelijk ergens in de garage kunt plaatsen.
Wanneer je op fietsvakantie gaat, ben je vaak in een landelijke omgeving in vreemd land, en spreken mensen vaak een andere taal. Probeer dan maar eens uit te leggen dat je niet weet hoe je je lekke band moet vervangen en dat je hulp wil. Zorg daarom dat je kleine reparaties en pechgevallen (zoals een lekke band of een ketting van de fiets) goed kunt oplossen. Zorg ook dat je eventueel een nummer van een taxicentrale in de buurt in je telefoon hebt staan. In het ergste geval kunnen ze je met fiets en al komen oppikken met een taxibusje.
Met deze tips kun jij in ieder geval zonder zorgen op fietsvakantie!
Terug naar nieuwsoverzichtDe elektrische fiets wint in Nederland nog steeds elk jaar aan populariteit. In tegenstelling tot de niet-elektrische variant worden er al jaren meer e-bikes verkocht. Ondanks dat de e-bike in technisch opzicht steeds geavanceerder geworden is, blijft de accu...
Lees meerNaar het werk fietsen heeft enkele grote voordelen voor zowel jou als de werkgever. Natuurlijk is het gezond. Dat is inmiddels wel bekend. Dit betekent dat je minder vaak ziek bent, en dit komt de werkgever ook ten goede. Minder ziekteverzuim kan jaarlijks flink wat geld bespa...
Lees meerFietsen is gezond, dat weten we allemaal. Toch willen we dit graag nog even aan je bewijzen. Daarom heeft de BOVAG 10 argumenten opgesteld voor het gebruiken van je fiets in plaats van je auto. BOVAG heeft daarvoor de handen ineen geslagen met onder andere de fietsersbond en het instituu...
Lees meer